Žáci stále častěji „kebabují“
V poslední době můžeme u žáků naší školy vidět, že stále častěji vyhledávají jiné možnosti stravování, než je školní jídelna. Proč se tato skutečnost stále častěji děje a většina studentů končí se školní jídelnou?
Problémem je, že hodně žáků navštěvuje náš stravovací pavilon řadu let a jídlo z něj je zkrátka omrzelo. Do popředí se také dostává fenomén vegetariánství, bohužel stravu tohoto typu jídelna nenabízí. Nejméně oblíbeným dnem jsou povětšinou středy, kdy jsou na jídelníčku bezmasá jídla, kterým taktéž neholduje velké množství studentů.
Nejvíce zastoupeným místem neformálního stravování je bezpochyby asijské bistro v nákupním centru Kaskády, dále pak rychlá občerstvení nabízející kebab (Istanbul kebab a Kebab house v Husitské ulici). Právě kebaby mezi žáky vedou a trh s nimi zažívá boom v celé Evropě. Ale i zdravé pokrmy v rámci tzv. healthy lifestylu zaujímají své místo.
Řada studentů si připravuje i jídlo doma. Mnoho z nich je taktéž z domova zvyklých si oběd ve městě kupovat. Bohužel tato skutečnost trápí řadu let mnoho odborníků, dříve bylo zvykem obědvat doma, bohužel dnes to nejde buď už kvůli krátké pauze mezi dopoledním a odpoledním vyučováním, nebo zkrátka domácí jídlo není tak cool.
„Do budoucna by to chtělo nějaký bufet s jídlem zdravějším, než jsou právě kebaby nebo hranolky,“ sděluje žákyně, která již přes rok na obědy nechodí a jídlo si nosí výhradně z domova. Není to ale záležitost pouze dětí, špatné stravovací návky hýbou celou společností, kdy i dospělí lidé vyhledávají řetězce rychlého občerstvení místo klasických restaurací či domácího jídla. Jak se tento problém bude řešit do budoucna, není jisté, ale je důležité se na tuto skutečnost zaměřit.